12 Ekim , 2020admin
Geçmişten günümüze uzanan deri ve post tabaklama yöntemi, dericilik sanatının bir parçasıdır. İnsanlık tarihi kadar eski bir işçilik olan dericilik, ilk çağlardan bu yana insanların çoğunlukla uğraştığı bir meslektir. Dünyada dericiliğin en fazla geliştiği ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Tarih boyunca en iyi deri üretimi yapan milletler; Türkler, Araplar, İspanyollar ve Venedikliler olarak sayılabilir. Günümüzde ise Türkiye başta olmak üzere; Çin, Hindistan, Pakistan, İtalya ve İspanya deri sanayisinin gelişmiş olduğu ülkelerdir.
Osmanlı zamanında, Anadolu bölgesinde dericilik çok gelişmiş bir işçilik ve sanata sahipti. Fransa dericilikle uğraşmaya başladığında ilk deri üretim teknolojisini Osmanlıdan almıştır.
Türkiye modern deri sanayisine II. Mahmut döneminde geçer ve Beykoz’da kurulan bir tabakhanede ilk modern deri üretimini yapmaya başlar. Bu tabakhane, asker ihtiyaçlarını karşılamak için sayısız derinin üretimine katkısı olmuştur. Kurtuluş savaşında askerler için üretilen deri ayakkabıların büyük bir bölümü bu tabakhaneden ve dikim atölyesinden çıkmıştır. Günümüzde ise deri, modern teknoloji ile birleşerek, giyim, dekorasyon ve medikal kürk alanında kendini gösteriyor. [ Yeşilpınar adak kurban ]
Tarihte koyun postları hayvan dışkıları kullanılarak ya da meşe palamutu gibi bitkisel ürünlerle tabaklanmaktaydı. Şimdilerde ise gelişmiş olan teknolojinin sayesinde tabaklama süreleri kısalarak, en etkin ve hızlı bir şekilde krom tabaklama yöntemi tabakhaneler tarafından tercih edilmektedir. Yine de geleneksel olarak bitkisel tabaklama yapan tabakhanelerde bulunmaktadır ancak gelişen teknoloji ve kimya enstitüsü sayesinde tabaklama işlemleri çok daha kolaylaşmıştır.
Koyun postu, insanın yaşamı boyunca vazgeçmediği ve sürekli olarak faydasından yararlandığı bir üründür. İnsanlığın tarih yolculuğunda önemli bir yeri olan koyun postu ya da diğer adıyla pösteki, birçok farklı alanda faydalı olması ile öne çıkmaktadır. Koyun kürkü ve faydaları hakkında birçok araştırma yapılmıştır. Koyun postu kullanımı sağlık, dekor ve giyim gibi birbirinden bağımsız alanlarda kendini gösteriyor. 1970 yılında erken doğum yapan ve prematüre bir bebek dünyaya getiren anne, bebeğini korumak için koyun postuna sarmıştır. Bir süre sonra ise, bebeğin gelişiminde gözle görülür bir fark olduğu ve bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüdüğü kaydedilmiştir. Bu olay sonrası sağlık alanında pek çok araştırma yapılmıştır. Bütün bu araştırmalar, koyun postunun bebekler üzerindeki olumlu etkisini ortaya çıkarmıştır.
Koyun postunun bası yaralarını önleme özelliğinin yanı sıra, uyku sorunlarına iyi gelme özelliği de vardır. Vücut üzerinde sağladığı rahatlatıcı etkisi sayesinde rahat uyku olanağı sunar. Koyun postu sağlığa olan faydası tarih boyunca onaylanmıştır. Eski yıllarda çoğu insan yara tedavisi ve sağlık alanı için koyun kürkünü kullanmaktaydı.