Yeşilköy Adak Kurban : Koyun Bakımı

27 Temmuz , 2020admin
Yeşilköy Adak Kurban : Koyun Bakımı

Koyunlar, ahır bulunan köy evlerinde  yetiştirilebilmektedir. Koyunlar dayanıklı ve sağlam bünyeli hayvan oldukları için zor hava şartlarına dayanıklı olabilirler. Koyun almak durumu söz konusu olduğunda mutlaka sertifikalı olan koyun üreticisinden alım yaparsanız daha sağlıklı olacaktır. Kaç tane hayvan alınacağı bakım yapacağınız ahırın bulunduğu durumuna ve ortamın büyüklüğüne göre ayarlanabilir. [ Yeşilköy adak kurban ]

KOYUNLARIN BAKIMLARI

Belirli dönemlerde yavrulayacak olan dişi koyunlar ve kuzular için de özel bir zaman ve özen gerekmektedir. Ayrıca koyunları düzenli şekilde zamanı geldikçe kırkma ve ilaçlama yapılacağı için , anlaşmalı bir veterinerle sürekli irtibat halinde olmak gerekecektir. Saman önemli olacağı için onun da fiyat bilgisine mutlaka sahip olmak gerekir. Koyun şampuanları ve yünleri için gerekli malzemelerin seçilip alınması ve onlarla düzenli olarak ilgilenıilmesi de gereklidir.

KOYUNLARDA BESLENME

Koyunların yeşil alanlarda, meralarda otlatılması onlar için en iyi en doğal beslenme şeklidir. Fakat kuraklık olduğu dönemlerde ve yeterli yeşil alanların olmadığı soğuk zamanlarda yemlenmeleri gerekecektir. Yemler düzenli verilmeli, sulakları her zaman temiz ve suyla dolu olması çok önemlidir. Meraların bol bol floralı olması koyun besiciliği için yine önemli konulardandır. Bir de kuzulayan dişileri ve kuzularını yabani saldırgan hayvanlara ve köpeklere karşı dikkatli olmak ve  korumak gereklidir. Çoğu çobanlar bunun için çoban köpeği kullanırlar ve yavruları yabani hayvan tehlikesinden koruyup, sürüye saldırmasını önlerler.

KOYUN ÇEŞİTLERİ

Koyunların çeşitleri 200’den fazladır ve hepsinin çeşit çeşit özellikleri vardır. Kuyruk yapısına göre, verimine göre ya da yapağı tipine göre sınıflandırılan koyunlardan en bilindik olanları; etçil ırklar, sütçü ırklar, yapağı ırklar olarak gruplara ayrılır.

KUZULAYAN KOYUNLAR

Kuzulayan koyunlar, 6 hafta boyunca süt verirler ve kuzular ne kadar kalabalık bir sürü olursa olsun mutlaka annelerini bulabilirler. Dişi koyunlar 8 aydan sonra erkek koyunlar ise 6 aydan sonra çiftleşmek için hazır hale gelebilirler. Koyunlar sadece 5 ay gebelik süresi geçirirler. Bu da bir koyunda bir yıl içinde ya bir adet ya da ikiz olduğu durumlarda  iki adet kuzulayacağı anlamına gelmektedir. İkiz doğum koyunlarda kalıtsaldır. İkiz doğum süresi tek doğumlara göre 1-2 gün daha çabuk sonlanabilir.
Gebeliğin son 1-1,5 ayında gebe olan hayvana bakım çok önemlidir. Gebe koyunların hareket etmeleri çok yararlıdır. Ama aynı zamanda hızlı yürümeye, sıkışabileceği darlıktaki yerlerden geçmeye ve hendek tarzı yerlerden atlamaya hayvanı zorlamamalıdır.