10 Temmuz , 2020admin
Kurban bayramlarında çoğu yıl ara ara yaşanan işkenceyle kesim ve kötü görüntülerin, tekrar yaşanmaması için hayvan severler ve uzmanlardan uyarılar geliyor. Hayvanlara işkence ve eziyet edenlere para cezası uygulanacağı hatırlatılıyor. Avrupa birliği 1993 yılında hayvanlar kesilirken bayıltılmasını zorunlu hale getirdi. Türkiye de 2011 yılında acısız kesime geçeceğini bildirmesine rağmen, hala geçilmediği belirtiliyor. Özellikle kurban bayramında bazı vatandaşlar tarafından bu konuya hiç dikkat edilmemektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı da ölüm acısını azaltmak için elektroşokla bayıltma yapılabileceğini, bunun bir sakıncasının olmadığını 12.02.2000 tarihinde açıklamıştır.
İNSANLIK VE DİN AÇISINDAN ÖNEMİ
İslam dini sevginin önem verildiği dindir. O hayvanlar, eziyet edilsin diye yaratılmadılar. Hayvanlara eziyet edilmesi ve kesim yapılmaması gereken yerlerde kesim yapılması halinde idari ceza uygulanmaktadır. Kurallara uymayanlar kişiler hakkında, hayvan başına 2000 tl. ceza uygulanacaktır. Bile isteye hayvana eziyet edenlere, kötü davranan, aç susuz bırakanlara da belli bir miktarda ceza uygulanacaktır. [ Büyükçekmece adak kurban ]
Kurban bayramı süresince, kesilen hayvan miktarı, bir yıl boyunca kesilen hayvanların neredeyse dörtte biri kadardır. Bu da hayvan hareketlerinin ve tüketim için hazırlanan et miktarının normalden ne kadar fazla çoğaldığını gösterir. Hayvanların sağlıklı olduğu, etlerin sağlıklı oluşuna ve bunun da insanları direkt etkilediği unutulmamalıdır. Besiciler hayvanlarını satacakları alanlara getirene kadar, hayvanların konforunu ve sağlık durumunu mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Hem dini olarak, hem de hayvanların stres olup etlerine yansımaması açısından eziyet edilmemelidir.
Hayvanların eziyet çekmeden kesilmesi, insani açıdan ve dini açıdan çok önemli sorunlardan biridir. Kesim yapan kişilerin, işlerinde usta kişiler olması, işte sadece bu yüzden bile çok önemlidir. Kesim yapan kişiler, hayvanı acı çektirmeden kestikten sonra, kanının iyice akıtılması gerektiğini bilir ve kesim sırasındaki hijyenin önemini de bilerek daha dikkatli ve itinalı hareket etmelidir. Dini vazifesini yerine getirmeyi amaçlayan Müslüman vatandaşlarında sorumluluk sahibi ve ince düşünceli olması gerekir. Bu kurban işinin sadece kesilen bir hayvan ve yenilen bir kavurmadan ibaret olmadığı akıllardan çıkarılmamalıdır. Dinin her vazifesinde olduğu gibi, bu ibadeti yaparken de sabırlı, şuurlu, insan olduğunu bir an bile unutmadan, vicdan ve merhamet sahibi olarak hayvanlara ve insanlara karşı daha bilinçli ve hoşgörülü olmalıdır.