3 Eylül , 2020admin
Aynı zekâtta olduğu gibi, kurban nisabı üzerinden bir sene gibi bir müddetin geçmesi gerekli değildir. Ayırca koyun, keçi ve sığır gibi otlayan hayvanlar ve ticaret malları nisap miktarında hesaba eklenilir. Bu malların çoğalan ve artan cinsten olması da mutlaka gerekli değildir. Mesela yirmi tane koyunu olan bir kişinin koyunlarının toplam tutarı altın ve gümüşteki nisap miktarını karşılıyorsa, bu insan zengin sayılır. Yine elinde nisap miktarına ulaşan ticaret malı bulunan bir kimse de kurban hususunda zengin sayılır ve üzerine kurban kesmek düşer.
Diğer taraftan oturduğu evden başka bir gayrimenkulu olan bir insan, onun kira geliriyle aylık ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra elinde nisap miktarına ulaşan bir miktar parası olursa onun da üzerine kurban kesmek vacip olur. [ Sefaköy adak kurban ]
Bunun gibi, borçlu olan bir insan elindeki parasıyla borcunu ödediği zaman geriye nisap miktarı kadar bir malı kalıyorsa, buna da kurban kesmek lüzumlu olur. Hatta yazlık ve kışlık olarak iki takım elbisesinin dışında nisap miktarına ulaşabilecek başka elbiseleri olan kimse de bu konuda zengin sayılmaktadır. Bazı fıkıh kitaplarımızda şöyle bir hüküm de vardır: “Bir kimsenin kendi oturduğu evden başka bir evi olursa, onu ticaret veya kira için kullanmasa bile yine onun için kurban vacip demektir."
Kurban kesmesi vacip olan kimsenin Kurban Bayramı'ndan önce olduğu gibi, Kurban Bayramı'nın 1., 2. ve 3. günleri içinde de nisap miktarına ulaşan bir paraya sahip olması yeterlidir. Yâni, nisap miktarını tutan mal yada paranın üzerinden bir yılın geçme şartı aranmaz. Meselâ Kurban Bayramı'nın birinci günü ihtiyaçlarının dışında eline nisap miktarına ulaşan bir para geçen kimsenin kurban kesmesi üzerine vâcip olur.