Rami Adak Kurban : Tarımda Organik Gübre

20 Temmuz , 2020admin
Rami Adak Kurban : Tarımda Organik Gübre

At ve koyun dışkıları daha az sıvı içerdiği olduğu için sıcak gübre sınıfına girer. Bu gübrelerin çürümeleri çok hızlıdır ve çürürken yüksek derecede sıcaklık üretirler. Bu gübrelerden daha fazla su barındıran sığır gübrelerine ise soğuk gübre denir. Sıcak gübreler soğuk gübrelere oranla daha fazla bitki besin maddesi barındırırlar. Kendi bahçeniz varsa ve burda kendi meyve ve sebzelerinizi yetiştirmek istiyorsanız, mutlaka organik gübrelerle ilgili bilgi edinmek gerekir. [ Rami adak kurban ]

Kimyasal olan gübreler direkt bitkiyi besler ve toprağı devreden çıkararak topraktaki bazı faydalı oluşumları durdurur. Oysaki organik tarımda bitki beslemenin aslı, toprağı da beslemekten geçer. Biz toprağı besleyelim ki, toprak bitkiyi beslesin, bitkide bizi beslesin ve dolayısıyla herkes kazanır ve böylece sürdürülebilir bir tarım döngüsü başlar. İlk baştan toprağı düzgün ve doğal yollardan beslersek bizde daha düzgün ve doğal beslenmiş oluruz. Bir nevi sağlıklı yaşam bizim elimizde sayılır.

ORGANİK GÜBRENİN FAYDASI

Organik gübrenin, organik tarım için önemi tabi ki çok fazla, fakat karışım gübre bulmanın biraz sıkıntılı olması bulunan gübrelerin kompostlaşmamış olması gibi bazı durumlar faydadan çok zarar verir. Son zamanlarda sayısı oldukça artan bilinçli köylüler ve mandıra sahipleri teknik bilgisine uyan şekilde kompost gübre üretimi yapabiliyorlar. 1 dönümlük bir araziye 4 ton gübre kullanıldığı düşünüldüğünde, maliyeti çok fazla olabilir. İster kendi bahçeniz için olsun isterse de site içi peyzaj alanları için olsun, doğru fermente yapılmış inek gübresini çevre mandıralarından ve gübrecilerden temin edilebilinir. Bunun için dikkat edilecek bazı hususlar vardır. Gübre rengi, koku, sap saman içeriği, ot tohumu, nem içeriği, bunların orantısına bakılmalıdır.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN GÜBRESİNİN TARIMDAKİ YERİ

Sığır gübresi, sıvı ve katı dışkıları ile yataklıkların bir araya gelip karışmasından oluşan artığın adıdır. Hepsi doğal madde ve doğal artıklardan meydana gelir. Mikroorganizmalar için mükemmel bir oluşma ortamı meydana getirir. Bu artıkların yanması ile organik madde oluşur. Gübre yapıyı granüle hale getirir. Su tutma kapasitesinin artmasını sağlar. Toprağın işlenmesini kolaylaştırır. Meydana getirdiği doğal madde koyu renkli olduğundan hafif bünyeli yani kumul  toprakların açık renginin koyu renge dönüşmesini  sağlamakta ve böylelikle toprağın daha kolay ısınmasını sağlamaktadır. Kullanılan bölgede yer altı ve yer üstü sularında kirliliğe sebep olmaz veya başka bir deyişle çiftlik gübresi hava ve çevre kirliliğine neden olmaz. Toprağın hava alması geliştiği için bitki köklerinin gelişimini hızlandırır. Her yönden faydalı bir oluşumdur.