17 Nisan , 2018admin
Kurbanlık hayvanın yeteri kadar besili olup olmadığını anlamının en pratik yolunun, hayvanın kavram noktalarının elle kontrol edilmesidir.
KURBANLIK HAYVANIN BELİNE, DÖŞÜNE VE KUYRUK SOKUMUNA BAKIN
Hayvanın yeteri kadar besili olup olmadığını anlamanın en pratik yolu ''kavram noktaları'' denilen bazı noktaların elle kontrolüdür. Bu bölge elle yoklandığında kemik değil, dolgunluk hissedilmelidir.
Besili hayvanlara yandan ve üstten bakıldığında hayvanın vücudu geniş bir dikdörtgen, arkadan bakıldığında ise kare şeklinde olmalı, gövde silindir gibi yuvarlak bir yapı arz etmelidir. Sağlıklı besi hayvanları hareketli olup, bakışları canlı, derileri elastik, kıl örtüleri de parlaktır. Tam etli hayvanlarda butlar dolgun ve dışa doğru bombelidir (dışbükey), vücut çıkıntıları ve bel çukurluğu belirsizdir, kaburgalar elle bastırıldığında hissedilemez, sırt-bel kasları geniş ve sağrı düzgündür, boyun kalın ve vücutla bağlantısı güçlüdür, karın ise sarkık değildir. Yağ kavram noktaları olarak adlandırılan kuyruk sokumu çukuru ve döşün (ön bacakların yukarda vücuda birleştiği ön kısım) aşırı dolgun olması hayvanın yağlandığının bir göstergesidir. Geniş ve kısmen dolgun bir döş, hayvanın tam olarak besilendiğini ve istenilen oranda yağlandığını gösterir.
Yaşı kaç olmalı?
Kurban üç cins hayvandan olur. “Koyun, keçi, Sığır, manda, Deve”. Keçinin bir yaşında, koyunun bir yaşını doldurmuş veya 6 aylık olup, bir yaşındaki gibi gösterişli olması gerekiyor. Deve en az beş yaşını, sığır ve mandanın ise en az iki yaşını bitirmiş olması dikkat edilmesi gereken hususlar arasında.