17 Haziran , 2019admin
Kurban kesme şartlarını taşıdığı halde unutma yada ihmal gibi nedenlerle kurban kesmeyen bir şahsın, Hanefilere göre o yıla mahsuben, bir kurban bedelini muhtaçlara vermesi, ayrıca tevbe ve istiğfar etmesi gerekir.
– Abdestsiz kurban kesilebilir mi?
“Kurban kesen kişinin abdestinin bulunması şart olmamakla birlikte kurban Allah’a yakınlaşma aracı olduğu için kesenin abdestli olması daha faziletlidir.”
-Bir kimsenin, oğlunun veya bir başkasının bağışladığı para ile kurban alıp kesmesi durumunda bu, kurban sayılır mı?
“Oğlu veya başkası tarafından kendisine bağış yapılan kimse bu paranın sahibidir. Bağışlanan bu parayı dilediği gibi harcayabilir. İster başka ihtiyacı olan şeyler için sarf eder, isterse kurbanlık alıp kesebilir. Kesilen bu hayvan, kurban yerine geçer.”
Dinimiz, tüm canlılara iyi davranılmasını emretmiştir. Nitekim Hz. Peygamber, kesim esnasında hayvana eziyet edilmemesini emretmiştir.
Kurbanın bilinen klasik yöntemle kesilmesi asıldır. Bununla beraber kurbana fazla eziyet vermemek (ölüm acısını azaltmak) maksadıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak kesilmesi de caizdir.
Ancak hayvanın bayıltıldıktan sonra ölmeden boğazından kesilmesi gerekir. Hayvan henüz kesilmeden, şok etkisiyle ölürse, kurban olmayacağı gibi, eti de yenmez, mundar olur.