Kurban Ve Temizlik

22 Mayıs , 2019admin
Kurban Ve Temizlik

Kurban sırf Allah rızasını kazanmak için kesildiğinden etinin satılması caiz olmadığı gibi derisi, yünü, bağırsakları, kemikleri, iç yağı gibi eti dışında kalan parçalarının da sahibine gelir temin etmek için para ile satılması caiz değildir. Bunları kurban sahibi kendi evinde kullanabileceği gibi kullanılmak üzere birine hediye de edebilir. Eğer satacak olursa parasını yoksullara dağıtması gerekir.

Kurbanın etinin dağıtımı gibi diğer parçalarının hediye edilmesi veya parasının tasadduku da sonuç itibariyle kurban ibadetinin bir parçasını oluşturduğundan bunlarda da tasaddukun din açısından caiz olduğu amaç ve yönlerin gözetilmesi gerekir. Eğer kurban ücretle kestirilmişse kesim ücreti kurbanın eti veya derisiyle veya bunların parasıyla ödenmez. Kurbanlık hayvanın kesim öncesinde sütünden ve yününden yararlanmak caiz olmayıp yararlanılmışsa bedelinin sadaka olarak durumu olmayan kimselere verilmesi gerekir. Aynı şekilde kurbanlık koyun ve keçinin yünü kesimden sonra kırkılıp evde herhangi bir  ihtiyaç için kullanılabilir, fakat satılıp paraya çevrilmemeli, aksi halde tasadduk edilmelidir.

Kesim işlemi tamamlandıktan sonra çevre temizliğinin iyice yapılması, hayvanın artan parçalarının toprağa derince gömülmesi, mümkün olduğu kadar dışarıda hiçbir kötü görüntü oluşturacak parçasının bırakılmaması gerekir. Bu husus, kurbanlık hayvana ve kurban ibadetine karşı gösterilecek saygının bir gereği olduğu gibi özellikle büyük şehirlerde ve kalabalık yerleşim birimlerinde sağlık kuralları, çevre temizliği ve insan haklarını gözetme açısından da son derece önemlidir.