Halkalı Adak Kurban: Sakatat Ve Et Tüketimi Hakkında

30 Haziran , 2020admin
Halkalı Adak Kurban: Sakatat Ve Et Tüketimi Hakkında

Bilir kişiler tarafından kesilen kurban etlerinin daha çok haşlama ve fırınlama yöntemiyle pişirilip tüketilmesi öneriliyor. Bu tarz pişirme şekilleri etlerde oluşmuş olan her çeşit parazitlerin insanlara geçmesini ve zarar vermesini büyük ölçüde engelleyecektir. Eğer mangal yapılarak tüketilecekse de ,etler ateşten 10-15 cm uzakta olacak şekilde pişirilmelidir, aksi halde içinde barındırdığı vitaminlerin kaybına sebep olacaktır.

Kurban bayramı süresince çok fazla et tüketildiği için, vücuda gereğinden fazla protein, kolesterol ve hayvansal yağ girmiş olur. Bu da , birtakım rahatsızlıkları hassasiyetleri bulunan insanları negatif yönde etkiler. Kalp-damar, böbrek, hipertansiyon, gut ve diyabet gibi hastalıkları olan insanlar daha dikkatli olmalı ve etin yağlı kısımlarını mümkün olduğunca daha az yada hiç tüketmemelir. Doymuş yağ oranı yüksek olan hayvansal gıdalar, insanları kalp ve damar hastalıklarına yakalanmaya daha duyarlı hale getirir.

SAKATAT TÜKETİMİ

Kurban bayramı süresince sakatat tüketimi diğer zamanlara nazaran oldukça artmaktadır. Sakatatlarda parazit daha fazla olacağından, mutlaka temizliğine çok dikkat edilmeli, üzerindeki zar ve kötü kısımları çok iyi temizlenip ayıklanmalıdır. Tıbben insan sağlığına zararsız olan kısımları tüketilmeli, kan difüzyonlarının gerçekleştiği sakatat bölümleri mutlaka çıkarılıp temizlenmelidir.

Günlük tüketilen etin 100-120 gr. arası olması ve mümkünse öğle öğününde tüketilmesi ve akşam öğününde de daha çok sebze ve lifli yiyecekler ile beslenmesi uygundur.
 

BAZI HASTALIKLAR ÇİĞ YA DA AZ PİŞMİŞ ETLERDEN BULAŞIYOR 

Etler kesinlikle çiğ ya da az pişmiş olarak yenilmemelidir. Bazı zoonoz hastalıkların bu şekilde az yada pişmemiş etlerden bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. Kurban etleri büyük büyük parçalar halinde değilde , birer yemeklik küçük parçalar halinde paketlenip saklanmalıdır. [ halkalı adak kurban ]

Buzdolabının normal kısmında (-2 derece) bir-iki hafta, derin dondurucuda (-18 derece) dört beş hafta saklanabilir. Etler dondurulduktan sonra çözülecek olursa daha hızlı şekilde bakteri ürettiği için çözülen etler hemen pişirilmelidir ve tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürürken de dışarda oda ısısında değil de , yine buzdolabının alt kısmında daha yavaş şekişde çözdürülmesi sağlanmalıdır.