Hadımköy Adak Kurban

7 Ocak , 2019admin
Hadımköy Adak Kurban

Kurban adayan kişinin kurban kesmesi vaciptir. Eğer kişi adağını bir niyetin gerçekleşmesine bağlamışsa, bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir. Hadımköy adak kurban etinden kurban sahibi, anne babası, dede ve nineleri, çocukları ve torunları yiyemez ve zengin kimseye de yediremez. Eğer illa yemek icab ederse , bu eti tartıp rayiç bedelini ödemesi gerekir.

Yeni doğan çocuk için şükür amaçlı kesilen kurbana “akika” denir. Bu kurbanı kesmek müstehaptır ve akika kurbanında da diğer kurbanlarda aranan şartlar aranır. Akika kurbanı çocuk doğduktan , ergenlik çağına gelene kadar kesilebilir ancak doğduktan sonra yedi gün içinde kesilmesi uygun görülmüştür. Akika kurbanının etinden ve sütünden kurban sahibinin kendiside dahil herkes faydalanılır. 

ŞÜKÜR KURBANI NE DEMEKTİR?

Temettu ve kıran haccı yapan kişilerin, aynı mevsimde hac ve umreyi eda ettikleri için, kestikleri kurbana şükür kurbanıda denir. Aynı zaman da kişi , arzu ettiği bir gayeye ulaşması ve bir nimete erişmesi durumunda da şükür kurbanı kesebilir. Bu kesilen kurbanların etinden sahipleri de yiyebilirler.

GRUP OLUŞTURUP PEYGAMBER (s.a.v.)  ADINA KURBAN KESİLİR Mİ?

Dinimizde grup oluşturup , peygamberimiz (s.a.v.) adına kurban kesmek gibi  bir uygulama yoktur. Bunun , gerekli bir ibadet gibi görülmesi uygun değildir. Çünkü Allah ve Rasulünden nakledilmeyen bir uygulamayı ibadet gibi dillendirmek bid’attir. Hz. Ali’ den rivayet edildiğine göre “ Rasulullah (s.a.v.) sağlığında kendi adına bir kurban kesmemi vasiyet etti, işte bende onun yerine kurban kesiyorum.” Şeklindeki haber bu uygulamaya delil olamaz, çünkü Hz.Ali kurbanı kesme sebebi olarak, Hz. Peygamberin (s.a.v.) in kendisine bunu vasiyet etmesini göstermiştir. Bu sebeple bu hadis, eğer vasiyeti yoksa ölü adına kurban kesleceğine delalet etmez.