3 Haziran , 2019admin
Bayramın anlamı yaşlandıkça değişir, ancak birçok dini bayram gibi, topluma geri dönme zamanı olarak da hizmet eder. Ramazan sonrası “Ramazan bayramı” ya da birkaç ay sonra “Kurban bayramı” olsun, kutlama ve ibadet için hiç yaşlanmayan bayramlarımız var.
Alışverişler yapılır ve o gün için yeni bir kıyafet seçmek için haftalarca süren heyecandan söz edilir. Ev parıldayana kadar temizlenir bayram için büyük hazırlıklar yapılır ve bayram sırasında evi selden geçiren ziyaretçiler için ağır süslemeli tepsilere koyulmadan önce gerekli tatlılar pişirilir (veya satın alınır). Sabahları babalar hepimizi güneş doğarken uyandırır ve bayram namazı için camiye gidilir.
Bunlar çocukların hafızalarında temel anılar olarak kalır. Sabah uyanıp camiye gitmek ve ezanı duymak ayrı bir sevinç ve coşku oluşturur. Kulaklara yerleşen ezan sesinden sonra bayram namazı eda edilip, camide ki cemaatle ilk bayramlaşma gerçekleştirilir. Herkes birbiriyle selamlaşıp, salavatlaşıp, “bayramınız mübarek” olsun dedikten sonra ve bir dahaki seneye tekrar bu güzel güne ulaşabilmek için temennilerde bulunup, evlerine aileleriyle bayramlaşmak için dağılırlar.
Bayramlaşma faslı biter bitmez genelde kurban kesim işlemlerine geçilir. Ama bu tabiki yurtdışındaki , gurbetteki vatandaşlarımız için farklılık gösterebilir. Zamanlama olarak ama genellikle bu şekildedir.