Erken Paleolitik dönem

9 Mayıs , 2019admin
Erken Paleolitik dönem

Erken Paleolitik dönemden itibaren çeşitli kültürlerde kurban ibadetinin farklı yapılma şekilleri ortaya çıkmıştır. Antik Yunan dininde yer altı ve deniz tanrılarına siyah renkteki, ateş tanrılarına kızıl renkte hayvanlar, güneş tanrısı Helios’a süratli atlar, tanrı Zeus’a kozmik verimlilik güçlerinin simgesi olarak kabul edilen boğa kurban edilirdi. Kurban yoluyla tanrıların, tanrılar sayesinde de insan ve doğanın yaşadığına inanırlardı. Arkeolojik bulgular, eski Mısır’da rahiplerin idaresinde âyin haline getirilmiş kurban ritüellerinin bulunduğunu göstermektedir. Sumerler’in yaşadığı eski Mezopotamya’da da rahiplerin eşliğinde zoraki  kesilen kurbanlarla iştirak edilen oldukça gelişmiş bayram takvimleri bulunurdu.

Hititler’in tanrıların yardım ve affından yararlanmak için kurban kestikleri, bazı yiyecekler ikram ettikleri bilinmektedir. Dinî ve mitolojik Ugarit metinlerinde Mezopotamya ve Ken‘ân özelliği taşıyan bir kurban kültünün izleri görülmektedir. Milâttan önce ilk binyıla kadar tarihleri olan kitâbelere göre Güney Arabistan’ın yüksek kültürlerinde rahiplerce yönetilen, güneş, ay ve Venüs gibi yıldızlarla büyük tanrılara sunulan kurban törenleri vardı. Eski İranlılar tanrılara kurbanlar, çeşitli bitkiler ve haoma içkisi ikram etmişlerdir. Zerdüşt hayvan kurbanını yasaklayarak Ahura Mazda’ya adak ve şükürler kurbanını telkin ettiyse de ölümünden sonra canlı kurban âdetine tekrar başlanmıştır. İranlılar adak ve şükranlarını Hürmüz’e, diğer takdimelerini de kötülüğü engellemesi için Ehrimen’e sunarlardı.

Sâbiî toplumunda güvercin ve koçun kurban edildiği törenleri vaftiz olmuş rahip veya yardımcısı yerine getirir, kurban edilen hayvanın kutsal olduğuna inanıldığından vaftiz olmayanların ona dokunmasına müsade edilmezdi. Günümüz ilkel kabilelerinde tanrıların yardımlarını sağlamak, öfkelerinden  korunmak veya günahlardan kurtulmak için tavuk kurbanı yaygındır; ayrıca sığır ve köpek de kurban edilmekte, yiyecek ve içecek maddeleri sunulmaktadır.
Japon dini Şintoizm’de kurban ve takdimeler tanrılara ve ölülere, onların öfkesini dindirip  ikram ve yardımlarını sağlamak veya günahlara kefâret düşüncesiyle sunulurdu. Erken dönemlerde uygulanan insanları kurban etmenin yerini sonradan hayvan kurbanları almıştır. Günümüzde pirinç ve pirinç şarabından oluşan yemek takdimeleriyle elbise ve oturulan yer dahil üç aslî ihtiyaca denk gelen her şey kurban olarak ikram edilmektedir.