Denizköşkler Adak Kurban : Tevratta Kurban

8 Eylül , 2020admin
Denizköşkler Adak Kurban : Tevratta Kurban

Tevrat’ta Allah’a ﷻ Kurban takdimi
“Yalnız Yehova’dan başka ilahlara kurban eden helak edilecektir”
“Ve o gün çok kurbanlar kestiler ve sevindiler. Çünkü Allah ﷻ , onları büyük sevinçle sevindirmiştir.”
Kur’an-ı Kerim’de İsrail oğullarının sığır kesmesinin emredildiğini şu ayet emrediyor:

وَإِذْ قَالَ مُوسَى لِقَوْمِهِ إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تَذْبَحُوا بَقَرَةً قَالُوا أَتَتَّخِذُنَا هُزُوًا قَالَ أَعُوذُ بِاللَّهِ أَنْ أَكُونَ مِنَ الْجَاهِلِينَ () قَالُوا ادْعُ لَنَا رَبَّكَ يُبَيِّنْ لَنَا مَا هِيَ قَالَ إِنَّهُ يَقُولُ إِنَّهَا بَقَرَةٌ لَا فَارِضٌ وَلَا بِكْرٌ عَوَانٌ بَيْنَ ذَلِكَ فَافْعَلُوا مَا تُؤْمَرُونَ () قَالُوا ادْعُ لَنَا رَبَّكَ يُبَيِّنْ لَنَا مَا لَوْنُهَا قَالَ إِنَّهُ يَقُولُ إِنَّهَا بَقَرَةٌ صَفْرَاءُ فَاقِعٌ لَوْنُهَا تَسُرُّ النَّاظِرِينَ
قَالُوا ادْعُ لَنَا رَبَّكَ يُبَيِّنْ لَنَا مَا هِيَ إِنَّ الْبَقَرَ تَشَابَهَ عَلَيْنَا وَإِنَّا إِنْ شَاءَ اللَّهُ لَمُهْتَدُونَ () قَالَ إِنَّهُ يَقُولُ إِنَّهَا بَقَرَةٌ لَا ذَلُولٌ تُثِيرُ الْأَرْضَ وَلَا تَسْقِي الْحَرْثَ مُسَلَّمَةٌ لَا شِيَةَ فِيهَا قَالُوا الْآنَ جِئْتَ بِالْحَقِّ فَذَبَحُوهَا وَمَا كَادُوا يَفْعَلُونَ

“Musa, kavmine: Allah ﷻ bir sığır kesmenizi emrediyor, demişti de: Bizimle alay mı ediyorsun? Demişlerdi. O da: Cahillerden olmaktan Allah’a ﷻ sığınırım, demişti. «Bizim adımıza Rabbine dua et, bize onun ne olduğunu açıklasın» dediler. Musa, Allah ﷻ diyor ki: «O, ne yaşlı ne de körpe; ikisi arasında bir inek.» Size emredileni hemen yapın, dedi. Bu defa: Bizim için Rabbine dua et, bize onun rengini açıklasın, dediler. «O diyor ki: Sarı renkli, parlak tüylü, bakanların içini açan bir inektir» dedi.

«(Ey Musa!) Bizim için, Rabbine dua et de onun nasıl bir sığır olduğunu bize açıklasın, nasıl bir inek keseceğimizi anlayamadık. Biz, inşallah emredileni yapma yolunu buluruz» dediler.

(Musa) dedi ki: Allah ﷻ şöyle buyuruyor: O, henüz boyunduruk altına alınmayan, yer sürmeyen, ekin sulamayan, serbest dolaşan, renginde hiç alacası bulunmayan bir inektir. «İşte şimdi gerçeği anlattın» dediler ve bunun üzerine (onu bulup) kestiler, ama az kalsın kesmeyeceklerdi.”

HIRİSTİYANLIKTA KURBAN


Genel anlamda Hıristiyanlıkta kurban, “verilen sözün tutulmadığı anlarda günah işlemiş sayılmamak için, Allah’a karşı bir şey yapmaya söz vermek” şeklinde telakki edilmiştir.
Katolik mezhebinde ise Hz. İsa’ya (a.s.) verilen bir isimdir Kurban.

Hıristiyan olan Araplarda kurbân; “Kuddas” yani; Hıristiyanların âyin esnasında yedikleri, şaraba bandırılmış ekmek anlamına gelmektedir.
Diğer taraftan Hıristiyanlığa göre Hz. İsa (a.s.), Hz. Adem’in (a.s.) cennetten kovulması neticesinde üstüne yüklenmiş olduğu ve bütün insanlığa sirayet eden günaha karşılık babası (!) tarafından çarmıh üzerinde feda edilmiştir.

Böylece onun ruhunu temsil edişi, bütün insanlığın, geçmiş büyük günahına karşı kefaret sayılmış ve bütün insanlığı günahtan arıtmıştı.
Hıristiyanların kesin inancına göre İsus Hristus (İsa Mesih) gerçekten Çarmıh  üzerinde ölmüş ve kendisini kanlı bir şekilde Allah’a ﷻ sunmuştur. İsa Mesih’in kurbanlığı ile artık kurbanlık bitmiştir. Ve her ne şekilde olursa olsun tekrar edilemez.

Hz. İsa’nın çarmıh üzerinde öldürülmesi Kur’an-ı Kerim tarafından kesinlikle reddedilir. [ Denizköşkler adak kurban ]