Çağlayan Adak Kurban

3 Şubat , 2019admin
Çağlayan Adak Kurban

1 hafta boyunca üç öğün kavurma yapamayacağınıza göre menüyü genişletmek gerek. Kıvamıyla lokumu kıskandıracak kavurmalar yapalım. Çağlayan adak kurban etimizi güzel güzel pişirelim, bütün kış afiyetle tüketebileceğimiz kışlık kavurmalara hazırlayabiliriz.

KURBAN ETİ NASIL PİŞİRİLİRSE GÜZEL OLUR

Bayram günü kurbanımızı kestikten ve komşulara dağıtım yapıldıktan sonra kalan kısmını afiyetle yemek için birkaç püf noktası vardır. Bunlardan en önemlisi yeni kesilen et dinlendirmeden hemen yenilmez, yenilirse hem sert olur hem de hazmı zor olur, bu sebeple mümkün olduğunca çok hatta bir gün bekletilmesi tavsiye edilir. Dinlendirilen ortamın havadar, güneş almayan bir ortam olmasına da özen gösterilmelidir. Sertliği gittikten sonra ister kasapta, ister evde kıyma haline getirip yemeklere katılabilir. Ama kıymanın içine mutlaka biraz kuyruk yağı eklenmelidir ki yemekler daha lezzetli olsun. Kuyruk yağlı olan kıymadan çok lezzetli yemekler ve tavalar yapılabilir. Ciğeri ce pirzolası mutlaka ayrılmalı, şişte ciğer kebap ve mangalda pirzola çok lezzetli olur.

Söz konusu kurban bayramı olduğu için, kavurma sız bir kurban bayramı düşünülemez. Şimdi kavurma yapmanın önemli noktalarına biraz değinelim. Öncelikle dinlendirilmiş olan etler kuşbaşı yada arzuya göre daha ufak doğranır. Eğer etin kuyruk yağı varsa önce tencereye bu yağlar alınır. Biraz kavrulup kızarınca üzerine etler alınır. Her ne kadar etin yağı olsa da, yinede bir miktar tereyağı yada zeytinyağı eklenir. Eğer dana eti kullanıyorsak mutlaka bir bardak kadar su koyulup etin yumuşaması sağlanır. Kuzu yada koyun etine su koymaya pek lüzum olmaz. Suyunu çeken etler yağda kızarmaya başladığında sık sık karıştırarak dibine tutmasına engel olmalıyız. En son altını kapatmadan önce tuzunu ve arzuya göre pul biber ve kekik katılarak son birkaç defa daha karıştırıp ocaktan alabiliriz. Kavurma servise hazırdır.

KIŞLIK KAVURMA YAPIMI

Bunu yaparken de dinlendirilmiş kurban etine ihtiyaç olacak. Dinlenmiş etleri varsa sinirlerinden ayırarak işe başlamalı. Daha sonra yağları ve eti minik minik doğrayıp, bir bütün halinde bırakılmış soyulmuş soğanı tencereye koyup, altını kısık ateşte pişirilmeli. Ara sıra açıp karıştırmalı ve varsa kefi alınmalı. Ayrı bir tencerenin içinde yağları pişirilmeli. Hafif hafif erimelerini bekleyip sert parçaları ayırmalı. Et, suyunu iyice çektiğinde soğanı çıkarın. Bir süzgeç yardımıyla diğer tencerede pişen yağları etin içerisine ilave edin.Eti ve yağları karıştıra karıştıra orta ateşte güzelce kavurun ve tuzunu iki katı oranında ilave edin. Kışlık kavurma hazır. Şimdi istediğiniz kaplara koyup oda ısısında donduktan sonra buzdolabına kaldırın.