9 Ocak , 2019admin
Aslına bakılırsa kurban namazı diye bir namaz yoktur. Bu namazın dinen gerekli olduğu inancı yanlıştır. Fakat kişi nafile namaz kılmanın mekruh olmadığı bir vakitte, sebebi olsun yada olmasın istediği kadar nafile namaz kılabilir. Beylikdüzü adak kurban kesen kişi de, böyle bir ibadeti yapma imkanına kavuştuğu için, Allahın versiği nimetlere şükür amaçlı iki rekat nafile namaz kılabilir.
HAYVANIN YENİLMEYECEK YERLERİ NERELERDİR?
Etleri yenmesi helal olan hayvanların , ister kurban olarak kesilmiş olsun, ister başka bir amaçla kesilmiş olsun, kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, yumurtaları ve cinsel organlarını yemek mektuhtur. Şafi ve Maliki mezheplerine göre ise eti yenen hayvanların yumurtalarını yemek caizdir.
KURBAN KESEN KASABA ÜCRET VERMEK CAİZ MİDİR?
Hayvanı kesim uygulaması ibadet değildir. Bu sebeple kurban kesen kasabın ücret alması caizdir. Ancak kesen kasaba ücret diye , hayvanın derisi yada etinin bir kısmı verilemez. Çünkü verildiği zaman , kurban ibadetini yapmak için gerekli maddi külfetin bir kısmı, bizzet ibadetin kendisi üzerinden karşılanmış olur.
Hz. Peygamberin Zilhiccenin ilk dokuz gününü oruçlu geçirdiği rivayet edildiği için, Zilhiccenin ilk dokuz gününü yani kurban bayramından önceki dokuz günü oruçlu geçirmek müstehaptır. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür ve bayramda oruç tutulmaz , ancak imsaktan itibaren birşey yemeyip , o gün ilk olarak kurban etiyle güne başlamak müstehaptır. Yalnız bu durum kendi evinde kurban kesen insanlar için geçerlidir. Bu zamanda çifliklerde kurban kestiren insanlara , akşama kadar ancak sıra gelmektedir hatta ertesi güne kalmaktadır. Böyle bir durumda da sanki oruçluymuş gibi aç durmaları uygun değildir.