Tevratta Kurban Kesme

25 Mayıs , 2019admin
Tevratta Kurban Kesme

Tevrat’ta Kurban Kesme Vakti
İslam dininde olduğu gibi kurban kesmek, yılda bir defa değildir. Tevrat’ta “Yılda üç kere bana bayram edeceksin” denir. Bu bayramların zamanı ve özellikleri şöyledir:
1-Mayasız Ekmek (Fısıh) Bayramında
Yahudilerde en meşhur kurban çeşidi “Fısıh” kurbanıdır. Fısıh, Yahudilerin Mısır’dan çıkışını sembolize etmek üzere Nisan ayında 7 gün süreyle kutlanılan bir bayramdır. Bu bayramda bir kuzunun kurban olarak kesilip yenilmesi âdet olmuştur. Fısıh kurbanı, bir yaşında erkek kuzu veya keçiden, sığırdan seçilir, Fısıh kurbanı ailevî bir önem taşır, Sabaha kalan etler yakılarak imha edilir.Bundan dolayı kuzunun büyüklüğü aile fertlerinin yiyeceği kadar olmalıdır. Fısıh kurbanı güneş battığı zaman kesilir.

Tevrat’a göre kumru ve güvercin gibi kuşlar da kurban olarak takdim edilebilirdi. Ayrıca Yahudiler, etini yedikleri halde ineği kurban olarak kabul etmezler; karaca, geyik vs. av hayvanlarının da etlerini yerler ancak kurban olmalarını kabullenmezler. Kurbân kesilirken, kesen kimsenin elini kurbanın başına koyması gereklidir. Bu âdet Hz. Musa ve Harun’dan miras kalmıştır. Vaktiyle suç, hata, keffaret, şükran ve adak kurbanlarının etleri, genellikle Yahudi din adamları olan kâhinlere verilirdi.

2- a) Fısıh bayramı, ilkbaharda gece ile gündüzün eşit olduğu zamanda yapılır.
3- Kesilen kuzu veya oğlak bir yaşında olacaktır.
4- Bu bayramda diğer bayramlarda olduğu gibi kuzu kaynatılmaz, kızartılır.
5- Kurbanı aile reisi keser.
6- Fısıh kurbanının kanı, evin kapısına ve eşiğine serpilir.
Bu bayramda bir kuzu keserek kanını, kapının üst eşiğine ve iki söğesine sürmek, en eski zamandan beri İsrailoğulları arasında süregelen bir adetti
7- İlk Mahsül Bayramında
8- Kipur Bayramında