Tarabya Adak Kurban

8 Şubat , 2019admin
Tarabya Adak Kurban

Kurban Bayramı süresince tüm mezbaha ve hayvan kesim yerlerinin açık olması, ferdi veya toplu kesim işlemlerinin kesim yerlerine gönderilmesi ve kesimin bilinçli kişilerce yapılması sağlanmalıdır. Kesilecek hayvan mutlaka sağlıklı olmalıdır. Tarabya adak kurban Kesim öncesi hayvanların yorgun olmaması ve yaklaşık 12 saat öncesinde yem verilmemiş olması, etin daha kaliteli olnası açısından önemlidir. Yorgun olan hayvanın hemen kesilmesi durumunda, kanı tamamen akamayacağı için et dayanıksız olur ve çabuk bozulur. Hayvanlar kesilmeden önce strese sokacak hareketler yapılmamalıdır.

KESİM ZAMANI YAPILACAKLAR

Kesim yeri temiz olmalı ve akan su mutlaka olması gereken bir şeydir. Kesim yapan kişinin sağlıklı ve ellrinin temiz olması gerekir. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir ve dezenfekte edilmeden diğer taraflarına sürülmemelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse hayvanı askıya alarak yapılmalıdır. İç organlar yüzme işini peşisıra en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak yolu boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan ayrılmalıdır.

Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmemesine özen gösterilmelidir. Yenilecek olan sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır. Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve insanların sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir.

KURBANDA ETLERİ NASIL MUHAFAZA ETMELİ

Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli 5-6 saat kadar sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez.

Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa zamanda bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle yenilmemeli hatta atılmalıdır. Et ve et ürünleri bakterilerin üremesi için en iyi zemindir. Uygun koşullar olursa bakteriler 12 saatte 16 milyara çıkabilir. Bu da etin bir gece içinde bile insan sağlığı açısından ne denli bir tehlike oluşturacağını gösterir.