Okmeydanı Adak Kurban : Küfür Nedir

20 Ekim , 2020admin
Okmeydanı Adak Kurban : Küfür Nedir

Küfür kelimesi sözlükte örtmek, inkâr etmek, argoca bağırıp çağırarak gerçekleri örtbas etmek, Allah’ın ﷻ varlığına ve birliğine inanmamak, Allah’a ﷻ yakışmayan ve ona ait olmayan sıfatlar yüklemek, Allah’a ﷻ şirk koşmak, dinsizlik, imansızlık, nimeti inkâr etmek, çirkin, ayıp ve kaba sözler söylemek, sövüp saymak anlamlarına gelir.
Bu eylemlerin hepsi de günahtır. Fakat genellikle ayrı ayrı fiillerdir ve günah dereceleri de farklıdır. Allah’ı ﷻ inkâr etmek ile sövüp saymak birbirine eşit günahlar değillerdir. Fakat her ikisi de Allah’ın ﷻ gayretine dokunan, Allah’ın ﷻ gazabını çeken günahlardır.

Ancak, her günah için de pişmanlık, nedâmet ve tövbe geçerlidir. Aslında, tövbenin geçerli olmadığı bir günah yoktur. “De ki: Ey kendi nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir.” Âyeti bütün günahlar için bütün insanları kapsıyor. Neden ki, insan tövbeye yaklaşmıyor!

Oysa bizi her günah fiilimizde tövbeye çağıran bizzat Yaratıcımızdır ﷻ . Diğer bazı âyetlere de baktığımız da: “Hepiniz Allah’a tövbe ediniz ey mü’minler! Tâ ki, kurtuluşa erebilesiniz.”
“Bu kitap size gönderildi ki, Rabb’inizden af dileyin. Sonra günahlarınızdan vazgeçmiş olarak O’na dönün. O da sizi takdir edilmiş olan ecelinize kadar güzel bir şekilde yaşatsın. Ve her fazilet sahibine lütuf ve ihsanıyla mükâfâtını versin. Yüz çevirirseniz, muhakkak ki, ben büyük bir günün azabının size gelmesinden korkarım.”

“Ey îman edenler! Allah’a tam bir ihlâs ile tövbe edin. Umulur ki Allah günahlarınızı bağışlar. Ve sizi altından ırmaklar akan Cennetlere koyar. O gün Allah’ın Peygamberi ve berâberindeki mü’minleri utandırmayacağı gündür.”

“Kim günah işler ve tevbe etmezse, işte onlar zâlimlerin tâ kendisidir.”

Peygamber Efendimiz ﷺ buyuruyor ki: “Allah ﷻ gündüz günahkârları tövbe etsin diye geceleyin elini açar. Gece günahkârı tövbe etsin diye gündüz elini açar. Tâ güneş batıdan doğuncaya kadar bu böyle devam eder.” “Kim, güneş batıdan doğmadan önce tövbe ederse, Allah ﷻ tövbesini kabul eder.”

Üstad Bedîüzzaman Hazretleri makbul bir tövbenin sırrını şöyle açıklar: “Nefsini ittiham eden, kusurunu görür. Kusurunu itiraf eden, istiğfar eder. İstiğfar eden, istiane eder. İstiaze eden, şeytanın şerrinden kurtulur. Kusurunu görmemek o kusurdan daha büyük bir kusurdur. Ve kusurunu itiraf etmemek, büyük bir noksanlıktır. Ve kusurunu görse, o kusur kusurluktan çıkar; itiraf etse, afva müstahak olur.” [ Okmeydanı adak kurban ]