Güneşli Adak Kurban: Ölmüşler İçin Kesilen Kurban

23 Haziran , 2020admin
Güneşli Adak Kurban: Ölmüşler İçin Kesilen Kurban

Kurban kesme işini kişi kendisi yapacağı gibi, vekalet vererek başkasınada kestirebilir, bunda hiç bir kusur  yoktur. Kurban mal ile yapılan bir ibadettir, mal ile yapılan ibadetlerde vekalet verilebilir, caizdir. Vekalet ile kurban kestiren kişi, ikamet ettiği yerdeki bir kişiye  vekalet verip kestireceği gibi, farklı bi yerdeki hayır kurumu yada kişilere de vekalet verip kurban kestirebilir. Vekalet sözlü ve yazılı olarak verilebildiği gibi günümüz şartlarında ki teknoloji kullanılarak telefon internet fax gibi iletişim araçlarıyla da verilebilir.

 KUYRUKSUZ KOYUN KURBAN EDİLİR Mİ?

Doğduğundan itibaren kuyruğu olmayan hayvanların ve küçükken daha tombul olması için kuyrukları iple sıkıştırmak suretiyle boğularak düşürülmüş olan hayvanların kurbanlık olarak kullanılmalarında bir sakınca yoktur. Ancak yanlışlık sonucu hayvanın maddi değerini düşürecek şekilde kuyruğunun birazı yada tamamı kopan, düşen hayvanların kurban edilmesi doğru olmaz caiz değildir. [ Güneşli Adak Kurban ]
 

 ÖLMÜŞ YAKINLAR İÇİN KURBAN KESİLİR Mİ?

İslam dininde ölü kurbanı yada mezar kurbanı diye bir kurban şekli yoktur, fakat kesilen kurbanın sevabı ölen kişiye bağışlanmak üzere kurban kesilebilir. Lakin kurban borcu olduğu halde hayattayken vasiyet bırakan kişinin, eğer geriye bıraktığı mirası yetiyorsa  mirasçıları tarafından vasiyetinin yerine getirilmesi şarttır.

Tabiînden olan Haneş’den rivayet edildiğine göre o şöyle demiştir: “ ben Ali’yi (r.a) iki koçu birden kurban ederken gördüm de kendisine ; “ bu da nedir?”  diye sordum. “ Rasıllullah sağlığında bana kendi yerine bir kurban kesmemi vasiyet etti , işte şimdi bende onun vasiyetini yerine getiriyorum” cevabını verdi. Bu rivayette Hz. Ali kurban kesmesine gerekçe olarak Hz. Peygamberin vasiyetini göstermiştir.

Bu nedenle bu hadis, eğer vasiyet olarak arkasında bırakmadıysa ölen kişinin adına kurban kesileceğine işaret etmez, buna göre vasiyet bırakmadıysa vefat eden kimseler için mirasçılarının kurban kesmesi şart değildir. Ancak bir kişi sevabını vefat eden anne ve babasına hediye etmek üzere , yoksul ve muhtaçlara veya da hayır kurumlarına bağış yapacağı gibi kurban da kesebilir.

Ölenin kendisi için kurban kesilmesine dair bir vasiyeti yoksa bu kurban eti yoksullara verileceği gibi kesen kişi kendiside yiyebilir ancak ölen kimsenin vasiyeti üzerine kesilmişse bu durumda bu etler yoksul ve muhtaçlara veyahut hayır kurumlarına infak edilmelidir.