Gaziosmanpaşa Adak Kurban : Yün Boyama İle İlgili Bilgiler

2 Aralık , 2020admin
Gaziosmanpaşa Adak Kurban : Yün Boyama İle İlgili Bilgiler

Anadolu’da halı dokuma; ihtiyaç malzemesi olma özelliği yanında aile bütçesine de katkı sağlaması açısından önemlidir. Halı dokumak için öncelikle yün gerekmektedir. Bu işlem genelde Haziran ve Eylül aylarında koyunlar kırpılarak elde edilir. Elde edilen yünler suyla tokaçlanarak, pislikleri alınarak iyice temizlenir. Güneş gören temiz alanlar da kurutulur. Daha sonra süme taraklar ile çekilerek eğrilecek hale getirilir ve çıkrık, kirmen ile yün eğirme işlemine başlanır. Daha sonra boyama işlemine geçilir.

Boyama için öncelikle yer ve malzeme hazırlanır, açık renkten başlanarak koyu renge doğru boyama yapılır. Ayar ölçüsü ve göz kararı ustanın kişisel el maharetidir. İpler doğadaki çeşitli bitkilerden elde edilen kök boya ile boyanırdı. İp boyama tamamlandıktan sonra iyice kuruyan ipler yumak haline getirildikten sonra dokuma safhasına geçilir. Oluşturulan halı tezgâhın da dokunacak halının modeli ile halı dokumaya geçilir. [ Gaziosmanpaşa adak kurban ]

YÜNLÜ MALZEMELERİN BOYANMASI VE BASKISI


            Yünlü mamuller genel olarak renkli durumda kullanılır. Doğal halde krem bir beyaza sahip olmaları ve bir çok durumda ağartmadan sonra tekrar sararmaları nedeniyle, çoğu durumda renklendirilirler.
            Yünlü malzemelerde, elyaf halinde boyama ile elde edilen melanj etkisi ve vigore baskı ile elde edilen kırçıllı efektler önemli bir yer tutar. Yünlü malzemelerin baskısı; kumaş halinde desenlendirmeden ziyade, kamgarn kumaşlarda melanj efektleri için tarama bandı baskısı olarak uygulanmaktadır.


      YÜNÜN BOYANMA ÖZELLİKLERİ


Yün; elyaf, tarama bandı, iplik ve kumaş şeklinde, üretimin çeşitli aşamalarında boyanabilir. Yün, kumaş oluşumu için bir çok çeşitli yaş işlemler görür ve bir çok durumda da, bu işlemlerin bir çoğu boyamadan sonra gerçekleştirilir.