Etiler Adak Kurban : Kurban Ve Sağlık

5 Ağustos , 2020admin
Etiler Adak Kurban : Kurban Ve Sağlık

KURBAN BAYRAMINDA BESLENMEYE DİKKAT

Yapılan bayram ziyaretlerinde çok aşırı miktarlarda tüketilen karbonhidrat deposu olan şeker, çikolata, hamur işi tatlılar ve et, hem kolesterolün yükselmesine hem de fazladan kilo alımına neden oluyor. Bundan dolayı beslenme konusunda bazı hususların dikkate alınması gerektiğini belirten Dr. Dilistan Shipman, bayrama neşeyle girip hastalıklarla ve kilo alımıyla çıkılmamasının mümkün olduğunu söylüyor. [Etiler adak kurban]

Kurban Bayramı’nda yenilen et miktarı artacağından kahvaltıda mutlaka yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillik ve esmer ekmek gibi hazmı ve sindirimi daha kolay olan besinler tercih edilmeli. Böylece hem bağırsaklar düzenli çalışır hem de hazımsızlık önüne geçilmiş olur ve sağlığımıza zarar vermeden bayramı geçirmiş oluruz. 

Meyve yerken suyunu değil kendisini yemeli, posadan zengin kuru baklagiller ve tam buğday ekmeği tüketimine de önem vermek gerekir. Ayrıca yürüyüş ve hafif koşu gibi fiziksel aktiviteler yapılması ve günde en az 2 litre su içmeye gayret gösterilmelidir. 

Kurban Bayramı’nda yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden yemek yapılıp yada mangalda pişirilerek yenmesi, midede ekstra şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikâyetlere yol açabilir. İlk kesildiği gün yenmemesi önerilir. Fazlaca et tüketimi, özellikle kolesterol, kalp ve karaciğer rahatsızlıkları olanları ve yaşlıları olumsuz yönde etkileyeceği gibi, sağlıklı olan insanları bile rahatsız edebilmektedir. Etin yağlı kısımlarının çıkarılarak tüketilmesi önerilirken, yağlı yemeyi tercih edenlerde, yağlı kısımlarından belli miktarlarda tüketebilir. Et yemekleri sebzeli yapılıp daha da hafifletilebilir, yoğurt ve ayran gibi hazmı kolaylaştırılan yiyeceklerle beraber yenmeli.

Tatlı olarak da hamur işi tatlılar, baklavalar vs. yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilirse daha doğru ve kendini düşünen bir karar verilmiş olur. Sarmalar ve börekler yerine uzun süre tokluk hissi veren ve kolay sindirilen kuru meyveler, çerezler ikram edilebilir.

Biftekler kalın döküm ve çelik tavalarda veya fırında pişebilir böylece daha lezzetli olması sağlanır. Küçük parça etler, şişlere dizilerek ızgara edilir, burada dikkat edilecek nokta etin ateşe en az 15 cm uzakta olmasıdır. Ateşe çok yakın ızgara edilen etlerde kanser yapıcı maddeler oluşabilir. Yağda kızartılarak pişirmeyi ise sağlık açısından önermiyoruz.