Esenler Adak Kurban : Büyükbaş Hayvanı Yatırma

5 Kasım , 2020admin
Esenler Adak Kurban : Büyükbaş Hayvanı Yatırma

Kesim işleminin amatör bir şekilde yapılması halinde ortaya istenmeyen görüntüler çıkabiliyor. Uzmanlar tarafından da Kurban zamanında yaşanılabilecek kötü kazaların önüne geçmek amacıyla kurbanların kesimhanelerde çalışan profesyonel ellere emanet edilmesi tavsiye ediliyor. [ Esenler adak kurban ]

Büyükbaş hayvan öyle göründüğü gibi çok basit kesilebilen bir hayvan değil, Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvanın acı çekmemesi ve kazaların olmaması için hayvanın çok profesyonel kişiler tarafından kesilmesine vurgu yapan Uzmanlar, "Büyükbaş hayvan öyle göründüğü gibi çok basit kesilen veya kesilebilen bir hayvan türü değildir. Bu işi profesyonel yapmayan her insan kazaya uğrayabilir. O yüzden bu işi profesyonel yapan insanlara hayvanlarımızı kestirirsek hem kurbanımız kazaya, belaya sebebiyet vermeden kesmiş oluruz hem de hayvanlarımıza acı çektirmeden ibadetimizi yerine getirmiş oluruz. Biz her zaman diyoruz bu işi gerçek yapanlara hayvanlarımızı kestirelim. 

Kurban edilecek hayvanların yatırılmasında kullanılan "rueff tekniği", Kurban Bayramı'nda istenmeyen görüntülerin ortaya çıkmasını engelliyor.
 
Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, kurbanlıkların bilinçsizve kontrolsüzce yatırma tekniklerinin üzücü ve ağır kazalara sebebiyet verebildiğini söyledi.
 
Hayvana yaklaşırken onu kızdıracak davranışlardan kaçınılması gerektiğini dile getiren Yıldız, kurbanlığın ürkütülmemesinin önemine dikkati çekti.

Hayvanı yatırmaya niyetlenen kişinin çevik ve kuvvetli olması lazım. Yaşı ilerlemiş olan yada çelimsiz bir insanın bunu yapması doğru değil. Hayvanın önce boynuzlarının bağlanıp kör bir düğüm atılması gerekiyor. Hayvana kaba ve kötü davranılmaması lazım. Özelliğini kaybetmiş ipler çok çabuk kopabildiği için kullanılmamalı. 8 ila 10 metre uzunluktaki ipi hayvanın göğüs kafesine doğru uzatarak, alttan çevirip hareketli bir düğüm gerekiyor. Aynı düğümün göğüs kafesi ve karın boşluğunda da yapılması şart. Bu 'rueff tekniğiyle' ip çekildiği zaman hayvan ne kadar büyük olursa olsun mutlaka yatacaktır. Ancak ipin sağlam olması çok önemli." 
 
Yöntem doğru uygulandığı takdirde herhangi bir kazanın oluşmayacağına işaret eden Yıldız, "Teknik üç hareketli düğümden oluşuyor. Bu çok etkili bir yöntem. Rueff tekniğiyle yüzde 95 oranında kaza oluşmaz. Çok rahat sağlıklı bir şekilde ve yaralanmadan hayvanı bu teknik ile yatırabilirler. Bu fakültelerde öğrencilere öğretilen bir yöntem" ifadesini kullandı.