Eminönü Adak Kurban : Peygamberlik Nuru

10 Ağustos , 2020admin
Eminönü Adak Kurban : Peygamberlik Nuru

PEYGAMBER EFENDİMİZİN ﷺ MÜBAREK SOYU

Hz. Muhammed’in ﷺ nûru, Hz. Âdem aleyhisselâmdan başlayarak temiz babalardan ve temiz annelerden geçerek gelmiştir. Kur’ân-ı kerîmde Şu’ârâ sûresi 219. âyetinde; “Sen, yâni senin nûrun, hep secde edenlerden dolaştırılıp, sana ulaşmıştır.” buyrulmaktadır. Yaratılan ilk insan olan Âdem aleyhisselâm, Hz. Muhammed’in ﷺ zerresini taşıdığı için alnında O’nun ﷺ nûru parlıyordu. Bu zerre Hz. Havvâ’ya, ondan Şît aleyhisselâma ve böylece sırayla, temiz erkeklerden temiz kadınlara ve temiz kadınlardan temiz erkeklere geçti.

Âdem aleyhisselâm vefât edeceği zaman oğlu Şît aleyhisselâma dedi ki: “Ey Yavrum! Bu alnında parlayan nûr, son peygamber Muhammed  ﷺ nûrudur. Bu nûru, mü’min, temiz ve afif hanımlara teslim et ve oğluna da böyle vasiyet et! Muhammed aleyhisselâma gelinceye kadar, bütün babalar, oğullarına böyle vasiyet etti. Hepsi bu vasiyeti yerine getirip, en asîl, en kibâr kız ile evlendi. Nûr, temiz alınlardan, temiz kadınlardan geçerek sâhibine ulaştı. Resûlullah’ın ﷺ dedelerinden birinin iki oğlu olsa, yahut bir kabîle iki bölüme ayrılsa Muhammed aleyhisselâmın soyu, en şerefli ve hayırlı olan tarafta bulunurdu.

Âdem aleyhisselâmdan beri çocuktan çocuğa geçerek gelen bu nûr İbrâhim’e ondan da oğlu İsmâil’e (aleyhimüsselâm) geçmiştir. Onun da alnında sabâh yıldızı gibi parlayan nûr, evlâdlarından Adnan’a, ondan Me’ad ondan Nizâr’a intikal etmiştir. Nizâr doğunca babası Me’ad, oğlunun alnındaki nûru görüp sevinmiş, büyük ziyâfet vermiştir. “Böyle oğul için, bu kadar ziyâfet az bir şey.” dediği için de oğlunun adı Nizâr (az bir şey) kalmıştır. Bundan sonra da nûr sıra ile intikal ederek esas sâhibi olan sevgili Peygamber efendimize ﷺ ulaşmıştır.

Sevgili Peygamberimiz; “Ben, Abdullah, Abdülmuttalib, Hâşim, Abdü Menaf, Kuseyy, Kilâb, Mürre, Ka’b, Lüveyy, Gâlib, Fihr, Mâlik, Nadr, Kinâne, Huzeyme, Mudrike, İlyâs, Mudar, Nizâr, Me’ad, Adnân oğlu Muhammed’im. Mensup olduğum topluluk, ne zaman ikiye ayrılmış ise, Allah beni muhakkak onların en hayırlı olan tarafında bulundurmuştur. Ben, câhiliyyet ahlâksızlıklarından hiçbir şey bulaşmaksızın, ana ve babamdan meydana geldim. Ben, Âdem’den babama ve anneme gelinceye kadar, hep nikâhlı anne babadan geldim. Ben ana ve baba îtibâriyle en hayırlınızım.” Başka bir hadîs-i şerîfte de; “Allahü teâlâ, İbrâhim oğullarından İsmâil’i seçti. İsmâil oğullarından Kinâne oğullarını seçti. Kinâne oğullarından Kureyş’i seçti. Kureyş’ten Hâşim oğullarını seçti. Hâşim oğullarından Abdülmuttalib oğullarını seçti. Abdülmuttalib oğullarından da beni seçti.” buyurdu.

Abdullah, Âmine ile evlenince alnında parlayan nûr, hanımına geçti. Abdullah’ın evlendiği geceye Türkiye’de ve birçok İslâm memleketlerinde bir asırdan beri Regâib kandili ismi verilmekte ise de bu yanlıştır. Regâib gecesi, Receb ayının ilk, perşembeyi cumaya bağlayan gecesidir. Muhammed aleyhisselâmın nûru ise hazret-i Âmine’ye Cemâziyelahir ayında geçmiştir. Câhiliyye devrinde Arapların savaşı haram olarak saydıkları aylarda savaş yapmak istedikleri zaman ayların ismini ve sırasını değiştirmeleri yâni Cemâziyelahir ayına o sene Recep demeleri sebebiyle halk içinde bu yanlışlık yayılmıştır. Gerçekte bunun dînen ve ilmen bir hiç bir kıymeti yoktur. O zaman Peygamberlik nûrunun Âmine vâlidemize geçmesi, şimdiki Cemâziyelahir ayındadır, Regâib gecesinde değildir. [ Eminönü adak kurban ]