Atışalanı Adak Kurban : Bazı Kurban Esasları

30 Temmuz , 2020admin
Atışalanı Adak Kurban : Bazı Kurban Esasları

Kesilen kurbanlık hayvanların et ve kanlarının değil bu kesimi yapan müslümanın niyetinin, takvâsının ve bağlılığının Allah’a ﷻ ulaşacağı Kur’an’da bildirilmiştir. İşte kurban kesmeyi diğer hayvan kesimlerinden ayıran özellik budur. Niyette esas olan kalple edilen niyettir, dil ile ikrar edilmesi gerekmez ama edilirse daha güzel olur. Hanefî mezhebinde ortaklı olarak kesilen kurbana bütün ortakların ibadet niyeti ile katılmaları şartı vardır. Ortaklardan birisi sadece et elde etmek niyetiyle ortaklığa dahil olursa diğerlerinin kurbanını da geçersiz yapmış olur. Büyük vebaldir. Şafi ve hanbeli mezheblerinde böyle bir durum olduğunda ise kurban ibadetine zarar gelmez.

Tek başına kesmek için büyükbaş bir kurban alındığında, sonradan altı kişiye kadar ortak alabilir.

Kurban olarak kesmek için alınan hayvan kesim olmadan önce ölürse, zengin olan kimseye tekrar kurbanlık satın alması gerekir, fakir olan kimse için ise gerekmez. Kesimden önce kurbanlık kaybolursa ve sahibi ikinci defa kurbanlık alırsa sonra da birinci hayvan bulunursa, zengin de olsa fakir de olsa bunlardan sadece birini keser ve tercihen daha iyi olanını kesmesi gerekir.

Kalabalık yerlerde kişiler yanlışlıkla birbirlerinin hayvanlarını kesseler, her kesilen kurban, sahibinin kurbanı olmak üzere sahih olur. Etler dağıtılmamışsa değişim yapabilirler, değilse helâlleşir ve bir fark da talep etmemelidirler. [ Atışalanı adak kurban ]

KURBANLA İLGİLİ BAZI AYET VE HADİSLER

Âişe (r.a.)’dan rivayet edildiğine göre, Resulullah ﷺ şöyle buyurmuştur: “Ademoğlu kurban kesme gününde Allah ﷻ katında kan akıtmaktan daha sevimli bir amel işlememiştir. O kurban, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnaklarıyla gelecektir. Kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah ﷻ katında hemen kabul olunur. Bu sebeple kestiğiniz kurbanlardan dolayı sıkıntı değil gönlünüz hoş olsun.” (İbn Mâce, Edahî: 3)

“Onlara, Adem’in iki oğlunun haberini gerçek olarak anlat: Hani birer kurban takdim etmişlerdi de birisinden kabul edilmiş, diğerinden ise kabul edilmemişti. (Kurbanı kabul edilmeyen kardeş, kıskançlık yüzünden), ‘And olsun seni öldüreceğim.’ dedi. Diğeri de ‘Allah ancak takva sahiplerinden kabul eder.’ dedi…” (Mâide 5/27)

Enes b. Mâlik (r.a.)’ten rivayet edildiğine göre: “Resulullah ﷺ boynuzlu, alaca renkli iki koçu kendi eliyle keserek kurban etti. Besmele ‏(﷽) çekti, tekbir aldı ve keserken ayağını koçların sağ yanı üzerine koydu.” (Buhârî, Edâhî: 7; Müslim, Edahî: 3)